29 kwietnia 2022

Rozmowy w kuluarach

O zakulisowych rozmowach słów parę

W jaki sposób są czyszczone i obierane twarde owoce i warzywa?

szczotki-walcowe-do-czyszczenia-owoców

Szczotki walcowe nadają się idealnie do usuwania zabrudzeń. Przy pomocy nowoczesnej i cyfrowej technologii produkowane są najbardziej profesjonalne szczotki.

Czyszczenie twardych owoców i warzyw

Producenci szczotek przemysłowych oferują także innowacyjne szczotki do czyszczenia warzyw. Należą one do kategorii szczotek walcowych i są elementem profesjonalnych czyszczarek. Szczotki walcowe do zamiatarek są innym rodzajem szczotek walcowych, które z kolei stosowane są przez firmy komunalne oraz sprzątające. Szczotki walcowe zbudowane są z włosia sztucznego lub naturalnego, a także z rdzenie cylindrycznego. Warto zwrócić szczególną uwagę na fakt, że rdzeń cylindryczny jest wyprodukowany z tworzywa sztucznego. Należy pamiętać, że korpus szczotki walcowej jest zbudowany z segmentów, które są ze sobą połączone. W zależności od przeznaczenia szczotki różni się gęstość włosia. Warto zaznaczyć, że szczotki do odśnieżania lub zamiatania posiadają inne ułożenie włosia od szczotek do warzyw. Szczotki do warzyw produkowane są z materiałów wysokiej jakości, które dodatkowo są odporne na bardzo wysoką temperaturę. Mogą być stosowane w przemyśle spożywczym, ponieważ posiadają specjalne atesty. Na uwagę zasługuje fakt, że szczotki różnią się od siebie długością włókna, średnicą korpusu oraz długością korpusu. Wybór włókna zależy przede wszystkim od tego, do takich owoców i warzyw szczotka będzie używana. Szczotka do ziemniaków lub marchwi ma inne włosie niż szczotka do truskawek. W przetwórniach spożywczych często stosowane są szczotki do warzyw.

Zastosowanie szczotek

Przetwórnie skupiają się na przetwarzaniu warzyw oraz owoców. Zajmują się głównie produkcją dżemów, powideł, mrożonek oraz soków. Należy pamiętać, że jednym z podstawowych etapów pracy takiej przetwórni jest mycie oraz czyszczenie owoców i warzyw. Chodzi o to, żeby usunąć wszystkie zanieczyszczenia, w których mogą znajdować się drobnoustroje i bakterie. Niektóre z nich mogą nawet zagrażać życiu lub zdrowiu klientów. Warto dodać, że szczotkarki do warzyw mogą czyścić warzywa nie tylko na sucho, ale również na mokro. Bardziej nowoczesne i zaawansowane urządzenia mogą współpracować z płuczką. Dzięki temu możliwe jest natychmiastowe czyszczenie warzyw i owoców. Jest to szczególnie ważne po mokrym rozładunku. Szczotki do warzyw umożliwiają szybkie i skuteczne oczyszczenie produktów. Ważne jest także zachowanie standardów kontrolowanych przez kontrahentów oraz instytucje odpowiedzialne za kontrolę. Szczotki są niezwykle przydatne ponieważ usprawniają niezbędne prace w przemyśle spożywczym. Oprócz tego są bardzo wytrzymałe i odporne na czynniki zewnętrzne.

More Stories

Copyright © Wszelkie prawa zastrzeżone. | Newsphere by AF themes.